Bu Blogda Ara

10 Mayıs 2021 Pazartesi

KÖPEK BAŞLI CHRISTOPHER EFSANESİ

 



MESİH TAŞIYICI MESİH

Aziz Christopher, Christopher, Christophoros, Christophe, Cristobal, Cristoforo, Kristofor, Christoforus, Kristof, Kitts, Chris, Abdel-Massih, Chip, Christie, Topher, Kris, Risto ve Christopher of Lykia adını taşıyan diğer birçok kişiye Mutlu Aziz Christopher. !

Christopher, madalyaları gezginler tarafından ve ulaşım araçlarıyla en çok taşınan eşyalardan biri olduğu için en bilinen ve tanınan azizlerden biridir. Fenike ve Likya arasında yaşamış bir Romalı olduğu söylendiğini biliyor musunuz?

GERÇEKLİK İLE EFSANE ARASINDAKİ KRİSTOPER

Pek çok efsane Christopher'ın hikayesinde birleşti: Gerçekliği efsaneden ayırt etmek veya hatta varsayılan tarihsel figürü efsanevi olandan ayırmak imkansız. Hikayesi, adının Reprobus olduğunu ve Finike'de yaşayan bir Kenanlı olduğunu ve onun dev bir adam olduğunu, çok güçlü, korkulu ve kötü bir üne sahip olduğunu söylüyor. Bir gün bu dünyadaki en güçlü kişi olan Şeytan'ın Mesih'ten korktuğunu fark etti. Bu yüzden en güçlü olanı izlemeye karar verdi ve bir keşişten ona Hristiyanlığı öğretmesini istedi.

Daha sonra Reprobus çok güçlü olduğu için, münzevi ondan yolcuları ve yolcuları tehlikeli bir nehrin üzerinden taşımasını istedi. Bir gün bir çocuk Reprobus'tan kendisine yardım etmesini istedi. Çocuk o kadar ağırdı ki Christopher zorlukla devam edebildi. Çocuğa "sen bütün dünyadan daha ağırsın" dedi, Çocuk "[bütün dünyayı] yaratan benim" dedi. Sonra Çocuk ortadan kayboldu! Reprobus, adını Christopher, yani Χριστόφορος, "İsa'nın taşıyıcısı" olarak değiştirmeye karar verdi.

Christopher, Küçük Asya'nın güneyindeki Likya'ya gitti ve orada Sözü vaaz etti. Ve sonra İnanç c için öldürüldü. AD 250.

KÖPEK BAŞLI CHRISTOPHER EFSANESİ

Açıkçası, anlatım büyük ölçüde kurgusal: büyük olasılıkla hepsi efsaneydi, ancak Likya'da Christopher adında veya takma adıyla bir şehidin öldürüldüğü gerçeğiydi. Ancak, toplumumuzda her zaman söylediğimiz gibi, efsaneler "tarih" veya "gerçeklik" ten daha geniş bir perspektifle görülmelidir.

İkonografi ve birçok hikaye Christopher'a bir köpeğin başı (cynocephaly) atfeder. Efsanenin kökeni bilinmemektedir: Cananeus (Canaanite) ve Canineus (Canine) kelimesinin karışıklığından kaynaklanıyor olabilir; ya da Mısır'da savaşan bazı Romalı askerlerin köpek başlı olduğu söylendiğinde Diocletian'ın saltanatından kaynaklanıyor olabilir. Başka bir hikaye, Christopher'ın o kadar yakışıklı olduğunu ve fiziksel güzelliğinin birçokları için bir engel olduğunu, çünkü Tanrı'nın başka bir şeye dönüştürülmesini istediğini anlatır.

Cananeus ve Canineus arasındaki kelime oyunu en olası olanı gibi görünüyor. Her durumda, karışıklık, Christopher'ın köpek başlı bir adam olarak ortak bir temsiline yol açtı. Christopher'ın Mesih'i taşımayı temsil eden madalyası, Hristiyan sanatının en yaygın temsillerinden biridir ve nakliye araçlarında çok yaygındır.

Christopher, gezginlerin, yolcuların, kaşiflerin, sürücülerin, ulaşım acentelerinin, toplu taşıma araçlarının, sporcuların ve sörfçülerin koruyucu azizidir. Kendisi ayrıca Karayipler'deki St. Kitts ve Nevis ülkesi Brunswick'in ve Küba'nın Havana'sının ve diğer yerlerin koruyucusudur. Hristiyan Doğu, 9 Mayıs'ta selamı kutlarken, Batı'daki Kilise onu 25 Temmuz'da Havari James ile birlikte kutlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...