Bu Blogda Ara

15 Mayıs 2021 Cumartesi

Skadi NORSE MİTOLOJİ

 



Skadi

                       NORSE MİTOLOJİ

Skadi (“SKAHD-ee” olarak telaffuz edilir; Eski İskandinav Skaði), İskandinav mitolojisinde bir dev ve tanrıçadır. Adı ya Eski İskandinav skaði skaði ile özdeştir, "zarar" ya da Gotik kelime skadus ve Eski İngilizce sceadu'da korunan ve her ikisi de "gölge" anlamına gelen başka bir Cermen kökünden gelir. Adı muhtemelen "İskandinavya" adıyla ilgilidir, ancak Skadi'nin adını kara kütlesine mi yoksa tam tersi mi verdiği belirsizdir.

Skadi, karın asla erimediği dağların en yüksek kesimlerinde yaşar. O hevesli bir avcıdır ve yayı, kar ayakkabısı ve kayakları en sık bahsedilen özellikleridir.

Devler (veya Eski İskandinav adlarını daha doğru bir şekilde tercüme eden bir kelime kullanırsak, "yiyiciler") ağırlıklı olarak karanlığın, soğuğun ve ölümün güçleridir. Skadi bu kalıba uyuyor ve görünüşe göre kışla özel bağları var. Bununla birlikte, evlilik yoluyla bir tanrıça olarak statüsü, tarihsel ibadetinin sıklığı ile birlikte, akrabalarının çoğundan, belki de kış geçim faaliyetlerinin hamisi olarak, daha hayırsever bir tavır sergilediğini gösteriyor gibi görünüyor.

Skadi, Aesir'le ölümcül bir tartışmada ölen Jotun Thiazi'nin kızıdır. Skadi, İskandinav mitinden kurtulma sahnesinde ilk kez ortaya çıktığında, kendisini zırhla kuşatır ve babasının ölümü için tazminat talep ederek Aesir'e seyahat eder. İki şey talep ediyor: Aesir'in sert ruh haline rağmen onu güldürmesi ve ona bir koca sağlaması. Her iki terim de karşılandı.

Skadi, yakışıklı Balder ile gerçekten evlenmek ister ama deniz ruhu Njord ile evlenir. Evliliği bozmaya çalışırlar, ancak doğaları çok farklıdır ve dostane bir şekilde ayrılırlar. Skadi daha sonra Holler'ı daha uyumlu bir eş olarak bulur. Skadi, Aesir ile ittifak kurar. Balder’in ölümünden sonra zehirli yılanı Loki’nin başına bağlayan Skadi'dir. (Loki’nin babasının ölümünde orada bulunmakla övünmesi onun düşmanlığını açıklıyor.)

Bu efsanelere dayanarak, Skadi periferik bir tanrıça gibi görünebilir, ancak hiçbir şey gerçeklerden daha uzak olamaz. Norveç ve İsveç'te tapılan son derece önemli bir tanrıçaydı. İsmi İskandinavya'da yankılanıyor ve bu da "Skadi'nin Ülkesi" olarak tercüme edilebilir. Bölgedeki Aesir'den daha önce yaşıyor ve aynı zamanda Hıristiyanlık sonrası aktif olarak saygı duyulan son İskandinav tanrılarından biriydi.

Skadi, avlanmaya egemen olan bir ölüm tanrıçasıdır. Zehirli yılanı Loki'nin üzerine asan ruhtur. Skadi, başkaları için ölümcül olabilecek bir ölüm aletini kullanabilir.

Skadi ayrıca son derece yardımcı bir tanrıça olabilir. Kar Ayakkabısı Tanrıçası olarak adlandırılan, fırtınalarda veya karda kaybolan kış gezginlerini kurtarır. Kendinizi karlı bir yamaçta veya buzla kaplı havada sıkışıp kalırsanız, Skadi ilk temyizin ruhları arasında olacaktır.

Ayrıca şöyle bilinir:

Ondurgud; Ondurdis

Menşei:

İskandinav

Sınıflandırma:

Jotun

Tezahürü:

Skadi uzun boylu, güçlü, güzel, atletik bir kadındır. Karda patenleri, kayak ve kar ayakkabılarıyla geziyor, yay ve oklarla avlanıyor. Ona kurtlar eşlik edebilir.

Öznitellikler:

Buz pateni, kayaklar, kar ayakkabısı

Yaratıklar:

Kurtlar, yılanlar

Renk:

Beyaz

Diyar:

Skadi, babasının evi olan Thrymheimr'da ("Gürültü Ev") yaşıyor. Ayrıca uzak, yüksek, karlı tepelerde yaşıyor olarak tanımlanıyor.

Teklifler:

Buz gibi soğuk İsveç votkası, geleneksel İskandinav yemekleri, en sevdiği eğlenceyi çağrıştıran takılar, yılan ve kurt resimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...