Bu Blogda Ara

4 Mayıs 2021 Salı

Wepwawet Brother'dan Anpu'ya

 



Wepwawet Brother'dan Anpu'ya


Wepwawet (wp-w3w.t; ayrıca Upuaut, Wep-wawet, Wepawet ve Ophois olarak oluşturulmuştur) aslında kült merkezi Yukarı Mısır'daki Asyut (Greko-Romen döneminde Lycopolis) olan bir savaş tanrısıydı. Adı, yolları açan anlamına gelir ve genellikle bir güneş teknesinin pruvasında duran bir kurt olarak tasvir edilir. Bazıları, Wepwawet'in ordunun ilerlemesi için rotaları temizlemeye giden bir keşif olarak görüldüğünü yorumluyor. Sinai'den bir yazıt, Wepwawet'in Kral Sekhemkhet'in zaferine giden "yolu açtığını" belirtir.


Wepwawet başlangıçta bir kurt tanrısı olarak görülüyordu, dolayısıyla Lycopolis'in Yunanca adı, kurtlar şehri anlamına geliyordu ve muhtemelen Wepwawet, kurt benzeri özelliklerle ilişkilendirmeye çalışan firavunun bir sembolü idi, daha sonra oldu. Firavuna eşlik etmesi için bir maskot olarak tanındı. Aynı şekilde, Wepwawet'in, firavuna avlarda eşlik ettiği söylenir, bu kapasitede (biri) keskin bir okla, tek başına tanrılardan daha güçlüdür.


Daha sonraki Mısır sanatında Wepwawet bir kurt ya da çakal ya da kurt ya da çakal başlı bir adam olarak tasvir edilmiştir. Bir çakal olarak kabul edildiğinde bile, Wepwawet genellikle acı bakla kökenini yansıtan gri veya beyaz kürkle gösterilirdi. Bir asker gibi giydirilmiş ve diğer askeri teçhizatı - bir topuz ve bir yay - taşırken tasvir edilmiştir. Zamanla, savaşla ve dolayısıyla ölümle olan bağlantısı, Wepwawet'in de yollarını açan biri olarak görülmesine neden olmuştur ve Duat, ölülerin ruhları için. Bu ve çakalın kurda benzerliği sayesinde Wepwawet, Asyut'ta tapınılan ve sonunda oğlu olarak kabul edilen bir tanrı olan Anubis ile ilişkilendirildi. Çakal olarak görüldüğü için Set'in oğlu olduğu da söylenir. Sonuç olarak, Wepwawet genellikle Anubis ile karıştırılır. Bu tanrı Abydos'taki Seti I Tapınağı'nda görülür.


Genel olarak firavunların amaçlarını övmek olarak kabul edilen şey için, Wepwawet'in Aşağı Mısır'ın kalbinde yer alan Aşağı Mısır'ın en eski tanrıçasının kutsal yeri olan Wadjet tapınağında doğduğunu iddia eden daha sonraki bir efsane kısaca dolaştı. Sonuç olarak, şimdiye kadar yalnızca Yukarı Mısır'ın standardı olan Wepwawet, Mısır'ın birleşmesini simgeleyen kraliyet ritüellerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturdu.


Daha sonraki piramit metinlerinde, Ufuktan yukarı çıkan Wepwawet, belki de gökyüzünün "açıcısı" olarak "Ra" olarak adlandırılır. Daha sonraki Mısır cenazesi bağlamında, Wepwawet, Ağzın Açılması törenine yardım eder ve ölenleri cehennem dünyasına yönlendirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...