Bu Blogda Ara

18 Temmuz 2021 Pazar

BELOBOG

 





BELOBOG
Belabog, Belun, Bielebog, Bielobog, Bilobog, Byelobog olarak da bilinir
Bazen beyaz giyinmiş yaşlı, uzun beyaz sakallı ve kadrosu olan bir adam olarak tasvir edilir. Ama o sadece gündüz görünür.
Slavlar için Belobog (Belbog) veya Beyaz Tanrı, karanlık ve aydınlık arasındaki sonsuza kadar süren savaşı tasvir eden Crnobog (Crnbog), Siyah Tanrı ' nın (Crnbog) karşıtlığıdır. Crnobog daha çok bir Şeytan ya da şeytani Şeytani Tanrı iken, Beyaz Tanrı saf karşıttır - ışığın yaratıcısı, iyiliği ve zenginliği getirendir.
Belobog çoğunlukla Bulgaristan, Polonya ve Rusya ' daki Slav tarikatının bir parçasıydı. Svetovid ile tam olarak eşit değilse çok benziyor. Svetovid Bahar ve Gündüz Tanrısıdır. Belobog öncelikle iyi, aydınlık ve gündüz, kötülükle, karanlıkla ve gece ile savaşan her şeyin tarafını temsil eder. Slavlar karanlık ve aydınlık, kötülük ve iyinin savaşı olarak gece ve gündüzün değişmesini yaşarlardı, böylece doğal olarak, genel doğal döngüyü şeytanlara ve tanrılara dönüştürerek kişiselleştirmeyi kullandılar - bu durumda Crnobog ve Belobog.
İyi ve Kötü arasındaki savaş
Slavlar, tıpkı tüm paganlar gibi, rüzgar, deprem, sel, su, yangın, Güneş, gece ve gündüzün değişmesi vb. gibi doğal döngüleri açıklamak için bir yol bulmak zorundaydı. Yani tüm bu döngüleri kişileştirerek, tanrılar ve şeytanlar oluşturarak açıklıyorlardı. Gündüzü Belobog, geceyi Crnobog olarak temsil ederek gecenin değiştiğini anlattılar. Her gece olduğunda, kötülük kapılarının açık olduğuna ve böylece tüm insanlar daha savunmasız hale geldiğine inandılar, böylece her şafağı iyinin bir lütfu ve zaferi olarak selamladılar - Belobog.
Bazı Slav uygarlıklarında, yemeye başlamadan önce, her zaman Yüce Tanrı ' ya (bazı uygarlıklarda Perun, diğer Svarog ' ta), Koledo ve sonunda Belobog ' a teşekkür ederlerdi.
Slavlar Belobog ' un iyi etkisiyle her iyiliği haklı çıkarırdı, kötü bir şey olursa Crnobog ' u suçlar, onu lanetler ve Belobog ' un zaferi için dua ederler. Sonradan Hıristiyan bir Tanrı ile Şeytan arasındaki benzerlik ortada.
Aynı zamanda cennetin aslında iyiliği ve kötülüğü içerdiğine inanılıyordu - gece ve gündüz, Belobog ve Crnobog 'un ölümsüz kişiliği, Siyah Tanrı ve Beyaz Tanrı sonsuza kadar süren savaşlarıyla, ancak Svarog' un her biri üzerinde otorite sahibi olacağına inanılıyordu Sonbahar geldiğinde herkesin selamlaması ve iyi hasat için şükretmesi gerektiğine inandılar, Crnobog ' un siyah düşünceleri ve diğerlerinin Belobog tarafından kutsandığını düşünerek.
Belobog ' un İsminin Etymolojisi
Belobog ya da genel olarak Belbog ya da Belibog kelimenin tam anlamıyla Beyaz Tanrı anlamına gelir. Beyaz o zaman ışığı ve iyi olan her şeyi temsil eder, aynı zamanda karanlığa ve kötü olan her şeye tam zıttı. Slav kültürünün bazı bölgelerinde ışık ve beyazın doğrudan güne bağlı olduğunu ve böylece Güneş ile ilişkili olduğunu düşünürsek, Belobog da Güneş ve ışık tanrısı olarak kabul edilirken, diğer Slav topraklarında da saygı duyulur ve ibadet edilirdi Svarog ve Perun ' un yanı sıra zenginlik ve ışık vericisi olarak temsil edilen yüksek dereceli Tanrılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...