Bu Blogda Ara

1 Eylül 2021 Çarşamba

Wepwawet (wp-w3w.t; ayrıca Upuaut, Wep-wawet, Wepawet ve Ophois olarak da çevrilmiştir) aslen kült merkezi Yukarı Mısır'da Asyut (Greko-Romen döneminde Lycopolis) olan bir savaş tanrısıydı. Adı yol açıcı anlamına gelir ve genellikle bir güneş teknesinin pruvasında duran bir kurt olarak tasvir edilir.

 



Wepwawet (wp-w3w.t; ayrıca Upuaut, Wep-wawet, Wepawet ve Ophois olarak da çevrilmiştir) aslen kült merkezi Yukarı Mısır'da Asyut (Greko-Romen döneminde Lycopolis) olan bir savaş tanrısıydı. Adı yol açıcı anlamına gelir ve genellikle bir güneş teknesinin pruvasında duran bir kurt olarak tasvir edilir. Bazıları, Wepwawet'in ordunun ilerlemesi için yolları temizlemeye giden bir izci olarak görüldüğünü yorumluyor. Sina'dan bir yazıt, Wepwawet'in kral Sekhemkhet'in zaferine "yolu açtığını" belirtir.


Wepwawet aslen bir kurt tanrısı olarak görülüyordu, bu nedenle kurtlar şehri anlamına gelen Lycopolis'in Yunanca adıydı ve muhtemelen Wepwawet'in başlangıçta sadece firavunun bir sembolü olduğu, kurt benzeri niteliklerle ilişki kurmaya çalıştığı, daha sonra ortaya çıkan bir durum olması muhtemeldir. firavuna eşlik etmek için bir maskot olarak tanrılaştırıldı. Aynı şekilde, Wepwawet'in firavuna avlarda eşlik ettiği söylenirdi, bu sıfatla kendisine tek başına tanrılardan daha güçlü (biri) keskin ok ünvanı verilirdi.


Daha sonraki Mısır sanatında Wepwawet, bir kurt ya da çakal ya da bir kurt ya da çakal başlı bir adam olarak tasvir edilmiştir. Bir çakal olarak kabul edildiğinde bile, Wepwawet genellikle acı bakla kökenlerini yansıtan gri veya beyaz kürkle gösterilmiştir. Bir asker gibi giyinmiş ve diğer askeri teçhizatı (bir topuz ve bir yay) taşırken tasvir edildi. Zamanla, savaşla ve dolayısıyla ölümle olan bağlantı, Wepwawet'in aynı zamanda yolları açan biri olarak görülmesine neden oldu. aracılığıyla, Duat, ölülerin ruhları için. Bu ve çakalın kurda benzerliği sayesinde Wepwawet, Asyut'ta tapılan ve sonunda oğlu olarak kabul edilen bir tanrı olan Anubis ile ilişkilendirildi. Bir çakal olarak görülen, aynı zamanda Set'in oğlu olduğu söyleniyordu. Sonuç olarak, Wepwawet genellikle Anubis ile karıştırılır. Bu tanrı Abydos'taki I. Seti Tapınağı'nda görülür.


Firavunların genel olarak övülen amaçları olarak kabul edilen şey için, Wepwawet'in Aşağı Mısır'ın kalbinde yer alan Aşağı Mısır'ın en eski tanrıçası için kutsal alan olan Wadjet tapınağında doğduğunu iddia eden daha sonraki bir efsane kısaca dolaştı. Sonuç olarak, şimdiye kadar yalnızca Yukarı Mısır'ın standardı olan Wepwawet, Mısır'ın birleşmesini simgeleyen kraliyet ritüellerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturdu.


Daha sonraki piramit metinlerinde, Wepwawet, ufuktan yukarı çıkmış, belki de gökyüzünün "açıcısı" olarak "Ra" olarak adlandırılır. Daha sonraki Mısır cenaze töreni bağlamında, Wepwawet Ağzın Açılması törenine yardım eder ve ölüleri ölüler diyarına yönlendirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...