Bu Blogda Ara

10 Ekim 2021 Pazar

Köpek Askerler.

 












Cheyenne ve toplulukları…

Bir ova kabilesi olan Cheyenne halkının, en şiddetli muhaliflere karşı bile ayakta kaldığı biliniyordu. İçlerinde kavga vardı ve yerlerini korudular. Diğer Plains kabilelerinde olduğu gibi, kendi kuralları, ayrıcalıkları ve görevleri olan topluluklar halinde örgütlendiler. Her birinin onları ayırt eden kendi şarkıları ve dansları vardı.

Köpek Askerleri topluluğu, Cheyenne'in altı askeri topluluğundan biriydi. 1800'lerin başlarından itibaren, bu toplum Cheyenne'in 19. yüzyılın başlarında yerleştiği Kansas, Nebraska, Colorado ve Wyoming'deki Amerikan genişlemesine Cheyenne direnişinde (içlerinde savaştıklarını söylediğim gibi) önemli bir rol oynadı.

Köpek Askerleri topluluğunun oluşumu…

Cheyenne Dog Soldiers topluluğu, kabile üyelerini düzenlemek, kabile içindeki hırsızlık ve cinayet gibi sosyal sorunları düzenlemek için kurulmuş “askeri” bir toplumdu. Sözlü gelenek, Cheyenne'nin kültürel kahramanı Sweet Medicine'in bu sorunlara bir çözüm bulmak istediğini söylüyor. Böylece, cevaplar bulmak için Black Hills ülkesine gitti (evet, ABD hükümetinin şu anda ülkenin Yerli halkından devralmak istediği aynı Black Hills). Daha sonra, Cheyenne sorununu çözmek için “iyi bir hükümetin” kurulması gerektiğini söyleyen bir grup yaşlı erkek ve kadınla karşılaştı. Ve bu iyi hükümetin 44 şeften oluşan bir konseyden oluşması gerekiyordu. Ayrıca, polislik ve koruma sağlamak için askeri birliklerin oluşturulması gerekiyordu. Sonunda, Köpek Askerleri de dahil olmak üzere altı askeri topluluk kuruldu.

Köpek Askerleri, akranları arasında öne çıkan ve güçlü bir konuma yükseldi. Üyelerini eğitmeyi ve gelenekleri korumayı amaçladılar. Dog Soldiers'ın başlangıçlarının ve adlarına nasıl geldiklerinin bir başka versiyonu da şudur. Hiçbir nüfuzu olmayan, ancak Büyük Peygamber tarafından seçilen genç bir adam, bazı arkadaşlarını bir topluluk oluşturmak için toplamaya çalıştı. Kamp çevresinde kimse onu dinlemeyince üzüldü, Büyük Peygamber'e dua etti ve günbatımında şarkı söylemeye başladı. İnsanlar kulübelerinde uyuyakalırken, küçük ve büyük köpekler, adam şarkı söylerken uludu ve sızlandı. Kamp çemberinden ayrılırken, güneş doğarken hedefine ulaşmadan önce dört kez şarkı söylerken tüm köpekler onu takip etti. Daha sonra kuzeye bakan bir ağacın yanına oturdu ve tüm köpekler hemen yarım daire şeklinde onun önüne geçti. Başlarını yaslarken, aniden adamın etrafında bir kulübe belirdi.

Köpekler kulübeye girerken Köpek Askerleri gibi giyinmiş insanlara dönüştüler. Genç adam, Köpek Adamlar kendi müziklerini söyleyip dans etmeye başlarken dinledi ve izledi. Köpek Adamlar, dileklerinin gerçekleşeceğine dair söz vererek adamı kutsadılar. Ertesi gün yine kimin cemiyet kurmak istediğini sorduğunda yüzlerce kişi katıldı ve onları Köpek Adamlar gibi şarkı söyleyip dans etmeye yönlendirdi. Köpek Askerlerinin oluşumunun her iki versiyonuna da sözlü gelenekte rastlanır. Bence her iki versiyonun da temel noktası, toplumun kendi geleneklerini, görevlerini ve ayrıcalıklarını kullanarak korumak için orada olmasıydı.

Köpek Askerleri gelenekleri…

Köpek Askerleri de dahil olmak üzere her toplumun kendi sembolleri, dansları, şarkıları ve gelenekleri olduğu söylenir. Kıyafetleriyle ilgili olarak, Köpek Askerleri sadece kuş (tipik olarak kartal) kemiğinden yapılmış bir düdük değil, aynı zamanda dört kokarca derisinden yapılmış bir kemer de takarlardı. Şarkılarına eşlik etmek için bir yay, ok ve yılan şeklinde bir çıngırak taşıdılar. Ayrıca, savaştaki en cesur dört lider, göğüslerine bir köpek ipi (tabaklanmış deriden yapılmış kuşaklar) taktı. Kanat sağ omzunun üzerinden geçerek sol kolun altında yere asılıydı ve kirpi tüyleri ve kartal tüyleriyle süslenmişti.

Gelenek, her köpek ipine bir kazık iğnesi (bir atı yere sabitlemek için kullanacağınız türden) takıldığını söyler. Dövüşteyken, pim, azim ve ayakta durmanın bir işareti olarak yere kondu. Asker daha sonra etkili bir şekilde yere çakıldı ve hareket edemedi. Kardeşlerinin güvenli bir şekilde geri çekilmesine izin vermek için savaşta bunu yapacaklardı. Köpek Askerleri, herkes güvenliğe ulaşana veya biri onları kurtarana kadar orada kalmak zorundaydı.  bu Ölüm anlamına gelse bile.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...