Bu Blogda Ara

13 Ekim 2021 Çarşamba

Yazıt, Nenu adında bir adam olan mezar sahibi için nekropolün çakal tanrısı Anubis'ten teklifler ister.

 



Eski ve Orta Krallıklar arasındaki çalkantılı yıllar boyunca, Orta Mısır'ın yerel yöneticileri, güney Mısır'dan gelen Thebaililer ile kuzeyden gelen Herakleopolitans arasında hararetli bir rekabetin içine çekildiler. Nubian paralı askerleri, özellikle çok yetenekli okçular, katılan tüm gruplar adına savaştı. Birçoğu Mısır ordusunda görev yaptı ve daha sonra yaşadıkları, öldükleri ve yerel geleneklere göre gömüldükleri Mısır'a yerleşti.

Bu kireçtaşı dikilitaş, besbelli bir Mısırlı ile evlenmiş olan böyle bir Nubyalı askerin mezar duvarına yerleştirildi. Stela, ölen kişiyi ve ailesini öbür dünyada onurlandırmak ve sürdürmek için mezara getirilen tekliflerin odak noktası olarak hizmet etti. Yazıt, Nenu adında bir adam olan mezar sahibi için nekropolün çakal tanrısı Anubis'ten teklifler ister. Nenu, yalnızca metinle değil, aynı zamanda geniş bir deri kuşak ve kendine özgü, kıvırcık bir peruk da dahil olmak üzere elbisesinin belirli unsurlarıyla bir Nubian olarak tanımlanır. Karısı, Mısır'ın iki boyutlu temsilinin gelenekleri onun arkasında görünmesini sağlasa da, karakteristik bir Mısır kılıfı elbisesi, peruk ve geniş yakalı yanında duruyor. Nubian kıyafetleri içindeki diğer aile üyeleri, tasmalı bir çift kıvırcık kuyruklu tazı eşliğinde alt sicilde onlarla yüzleşiyor. Üst sicilde, bir hizmetçi figürü, arkasında bir sehpa üzerinde duran büyük bir kavanozdan bir içki sunar. Türbe sahibine enerjik bir şekilde bir fincan sunan bu tip hizmetçiler, Birinci Ara Dönem'in karakteristiğidir. Nenu ile tasvir edilen ikisi gibi av köpekleri, hem Birinci Ara Dönem hem de Orta Krallık'ın stel ve mezar kabartmalarında sıklıkla görülür.

Birinci Ara Dönem'de, önceki Eski Krallık'taki rafine kabartmanın yerini yerel kabartma stilleri almıştır ve bu dikilitaş üzerindeki figürler, çağın tuhaflık özelliğini sergilemektedir. Muazzam gözleri, gagayı andıran burunları, aşırı uzun uzuvları ve karısının kolunun Nenu'nun beline doladığı gerçekçi olmayan tavır özellikle dikkat çekicidir.

Nubyalı asker Nenu'nun steli

Mısırlı

İlk Ara Dönem

yaklaşık 2100-2040 M.Ö.

Findspot: Mısır, El-Rizeiqat'tan olduğu söyleniyor

ORTA/TEKNİK

Boyalı kireçtaşı

BOYUTLAR

Toplam: 45 x 37,1 x 6,7 cm, 14,06 kg (17 11/16 x 14 5/8 x 2 5/8 inç, 31 lb.)

Boston Güzel Sanatlar Müzesi

ERİŞİM NUMARASI

03.1848

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...