Bu Blogda Ara

25 Haziran 2019 Salı

Pachacámac'ta 15. yüzyılın mumyalanmış köpeklerini buluyorlar



Pachacámac'ta 15. yüzyılın mumyalanmış köpeklerini buluyorlar


Hallan perros momificados del siglo XV en Pachacámac

Hayvanlar bir sığınak türü olarak, sığınağın yedi piramidine erişim bölgesinde bezle sarılmış olarak bulundu. İnkalar döneminde baston avlanmaya ithaf edildi.
Uzman Jesús Holguín Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İnka döneminden altı mumyalanmış köpekle ve iyi durumda olan ve on beşinci yüzyıla tekabül eden çocuklara ait dört cenaze balyası bulunduğunu bildiren Pachacámac (güney) bir grup arkeolog tarafından bulundu.
AFP Holguin'ye, hayvanlarla birlikte İnka döneminin feda edilen bir çocuğunun cenaze paketinin bulunduğunu belirttikten sonra, mumyalanmış köpeklerin iyi durumda olduklarında, saçlarının ve tam dişlerinin bulunduğunu söyledi.
“Dikkat çekici olan şey, tüm köpeklerin aynı özelliğe sahip olması” diyor. Arkeolog, ait oldukları ırkı belirleyemeyen, çünkü hala üzerinde çalışılıyor.
Hayvanlar, iki hafta önce, Pachacámac tapınağının yedi piramidine erişim alanında (Lima'nın yaklaşık 25 km güneyinde) bir tür olarak, kumaşla sarılmış olarak bulundu.
Tarihi merkezdeki bir veteriner olan Enrique Angulo, bu hayvanların İnka döneminde muhtemelen avlandıklarını söyledi.
Uzman, "Güçlü dişleri bize avlanmaya adanmış evcil köpekler olacağını düşündürüyor" dedi.
Angulo, bölgede bulunan nesnelere (seramik ve dokular) eklenen X ışınlarının ve adli çalışmaların, bu hayvanların tipolojisini tanımlamaya izin vereceğini açıkladı.
Pachacámac Site Müzesi'nin yöneticisi Denise Pozzi-Escot, 15. mumyadan oluşan altı mumyalanmış köpeğin keşfedilmesinin, 15. yüzyıldan kalma dört cenaze çocuk demeti ile birlikte keşfedilmesinin antik Perulu köpeği hakkında bilgi edinmesine olanak sağlayacağını söyledi.
Pozzi-Escot'a göre, testler bunların daha erken bir bulgu ile olan ilişkisini belirleyecektir: Moquegua'daki Ilo bölgesinde bulunan Chiribaya köpeği (Peru'nun yaklaşık 1.220 km güneydoğusunda).
Perulu arkeologlar 1993'ten bu yana Chiribaya prehistorik kültürünün insan kalıntılarına eşlik eden yaklaşık 82 mezar köpeği buldular (900-1350 arası).
Dünyaca tanınabilecek tek Perulu, Peru hükümeti tarafından kültürel miras olarak ilan edilen tüysüz köpek.
Pachacámac, Lima kültürüne karşılık gelen sayısız binadan oluşan bir arkeolojik kompleksdir.
CHP'nin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...