Bu Blogda Ara

25 Haziran 2019 Salı

Toltekler



Toltekler


Tolteca, (Nahuatl'da "maestros construtores"), şu anda Meksika'nın kuzeyinden göç eden Meksika'nın yerli halkı.
Meso-Amerikan çağımızın 650 ila 800 yılları arasında Teotihuacan, Monte Albán, Palenque gibi büyük merkezlerin ortadan kalkması ve o zamana kadar bölgenin siyasetini ve ekonomisini yöneten köklü değişiklikler yapıldı. Bu, sakinlerinin birçoğunun yeni ufuklar aramak, eski geleneklerin mirasçıları ile karışmış yeni şehirler ortaya çıkarmak ve birlikte yeni şehirleri ve yeni devletleri birleştirmek için yeni bir siyasi, kültürel ve sosyal entegrasyon oluşturdukları için göç etti.
       İnsanlar Chichimec gruplarıyla karıştırılan Teotihuacan'dan göç etti ve Mixcoatl onları birleştirmeyi başardı, böylece Toltec grubu ortaya çıktı. Toltec kelimesi "medeni" anlamına gelir. Bu medeniyet, MS 850 ile 1168 arasında gelişmiştir. C.
Onuncu yüzyıldan itibaren Tula, Central Highlands'in en önemli şehir merkezi haline geldi. 1184’teki siyasi ve dini çatışmalar nedeniyle, birçok göçmen grubu arandı ve Tula’ya ateş açtı, bu da onu yok etti ve sakinlerinin diğer bölgelere taşınmasına neden oldu.
Toltec’lerin ekonomik organizasyonu:  İlk önce Toltec ekonomisi, mısır ezmesi, baklagiller, biber, pamuk ve püskürttükleri maguey yetiştiriciliği; daha sonra pamuklu giysilerin eğirilmesi ve dokunması gibi el sanatlarının üretilmesinde, ticarette ve aynı zamanda haraçta.
mimarisi;  Toltec halkı metal eritme, taş işçiliği, damıtma ve astronomi hakkında bilgi içeren zarif bir kültür yarattı. Mimarisi ve sanatı Teotihuacan ve Olmec kültürünün etkilerini yansıtıyor. Bazen Tollan Xicocotitlan adı verilen Tula kalıntıları, en büyükleri "atlantlar" (savaşçılar) olarak bilinen stilize insan figürleri biçiminde 4,6 m uzunluğunda sütunlarla doldurulmuş üç piramidal tapınağı içerir; Toltekler'in önceki kültürlerden adapte ettiği ve ona Venüs gezegeni tanrısı olarak ibadet ettiği Tüylü Yılan Quetzalcoatl'a adanmış olduğuna inanılıyor. Efsaneye göre, rakip bir Toltec tanrısı Tezcatlipoca, Quetzalcoatl ve takipçilerinin Tula'yı MS 1000 civarında terk etmesine neden oldu.
Sanat:  En iyi eserler askeri sahneler ve insan fedakarlıklarını gösteren heykellerle taştan yapılmıştır.
En önemlilerinden biri Chacmool, yaslanmış, karnını kaplayan ve başı bir tarafa bakacak şekilde yaslanmış oturan büyük bir figür. Ayrıca savaşçıları, jaguar ve Quetzalcoatl gibi güçlü hayvanları tüylü bir yılan gibi temsil eden Tula mimari frizlerini de vurgulamaktadır. 
, örneğin kafatası ve uzun kemiklerin insan vücut parçaları gözlemlenmiştir çarpı bunları Daub. Atlatlı veya estolicas ile donatılmış savaşçı figürleriyle oyulmuş sütunlar, dart, kalkanlar ve kelebek şeklinde pektoraller de göze çarpıyor.
Coyotlatelco olarak bilinen Tula'nın temelini oluşturan en eski Toltec seramik stili, vazolarının kırmızı ve kahverengi rengiyle karakterizedir.
Daha sonra, Mazapa stili olarak bilinen bir tür seramik geliştirilir ve Mesoamerica'nın büyük bir kısmı için dağılımının Toltec’lerin politik olarak genişlemesiyle ilişkilendirilir. En göze çarpan seramik formları, koyu kırmızı renkte boyanmış düz veya dalgalı çizgilerle dekore edilmiş iç kısmıyla kaselerdir.
Mazapa stilinin yanı sıra, aslen Guatemala'dan "Plumbate" adında bir çömlek var, bu da mineral pigmentli boya ve yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sayesinde vitrifiye edilmiş yüzeyleri olan birkaç Yeni Dünya çanak çömleklerinden biri.
Siyasi ve sosyal örgütlenme;  Toltekler yetenekli avcılardı ve komşu kabilelerle sürekli kavga ettikleri için savaşçı insanlar olarak kabul edildiler. Tula'ya yerleştiğinde medeni bir insan oldu.
Toltec eyaletinde askeri kast hakim oldu, emperyalist genişleme, fetihler ve komşu kasabaların haraçları. Toltec toplumu iki sınıfa ayrılmıştı: askeri liderin hizmetinde olan ve ibadete katılmaktan sorumlu olan askeri liderler, yetkililer, baş yönetici ve rahiplerden oluşan üst grup. Alt veya sömürülen sınıf, tarım işçileri ve zanaatkârlardan oluşuyordu. 
Toltec halkının en önemli yöneticileri arasında: Ce Acatl Topiltzin Quetzalcóatl; 


Şüphesiz, İspanyol öncesi dünyanın kültürel bir kahramanı olarak kabul edilen yöneticilerin en önemlisi idi. Quetzalcoatl adıyla tanrı olarak saygınlaştı. Bu medeniyetin maksimum kalkınmaya ulaştığı çok müreffeh bir saltanat başlattı. İnsanlarının Tezcatlipoca'ya yaptıkları fedakarlık pratiğini uyguladı. 

Huemac ; Son Toltec hükümdarıydı. Despotik olarak kabul edilen hükümeti altmış yıl sürdü. Bu dönemde Toltec-Chichimeca ve Nonoalcas arasında birçok çatışma yaşandı. Bu cetvel ile Tula'nın çöküşü doruğa ulaştı.
din;   Baş tanrısı Quetzalcoatl'du, iyinin, insanın ve rahibin tanrısı, bu insanların zekâ sembolü. Diğer tanrılar, gece ve karanlık tanrısı Tezcatlipoca, Tlaloc, yağmur tanrısı ve Güneş tanrısı Tonatiuh'du.
Tolteklerin Coğrafi Durumu; Toltec halkı, şu anki Hidalgo devletinin ve yakın bölgelerinin güney kesiminde gelişti. İlk önce Tulancingo'ya yerleştiler ve daha sonra başkentlerini Tula kentinde kurdular, çünkü büyük bir önemi vardı, çünkü etkisi farklı gruplarda belirleyici olan yeni bir devlet başkanıydı.
     Toltec uygarlığı, Chichimecas'ın diğer yerli halklarla birlikte merkezi vadiyi işgal ettiği ve Tula'yı yağmaladığı 12. yüzyılda düşüş gösterdi. Güneydeki Toltekler, daha önce fethettikleri Maya tarafından emildi. XIII. Yüzyıla doğru Tula'nın yıkılışı ve Toltec iktidarı, Azteklerin yükselişine yol açtı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...