Bu Blogda Ara

4 Aralık 2019 Çarşamba

LA LOBA: KUTSAL EFSANE VE SAYGISIZ EFSANE



LA LOBA: KUTSAL EFSANE VE SAYGISIZ EFSANE


İlk Kitaptaki Roma tarihçisi Tito Livio - Ab Urbe Condita , Roma'nın kurucusunun kökenini açıklamakta zorlanır.
Tanrılar her zaman olduğu gibi erkeklerin kaderlerini karanlık ve kaprisli bir şekilde hareket ettirir ve Aeneas'ın soyundan gelenlerin daima üstünlüklerini empoze etmek için savaşmaları gerekir. Numitor, Alba Longa'nın meşru kralı, Taht'ı talep etmek istemeyen ve Numitor'ın kızı Rea Silvia'yı Vestal bakire olmaya zorlayan ve sonra iffet yeminine zorlayan kardeşi Amulio tarafından devrildi. Fakat tanrılar araya girdi, ikizler Romulo ve Remo'nun annesi olan Mars esiri Rea Silvia; gerçek keşfedildi ve Amulio bebekleri öldürme emri verdi, ancak şefkatli bir hizmetkar onlara Tiber sularının kurtuluş şansını bıraktı.
O sırada Tiber neredeyse kurudur ve sepet incir ağacının altındaki nehirdeki bir kıvrımda durur; Burada su içmek için aşağı inen hayvanlar arasında, bebeklerin çığlıklarını duyan, onları güvenli bir şekilde sürükleyen bir mağaraya sürükleyen bir kurt var. Çocukları toplayan Pastor Faustulo geçene kadar onları bir araya getirmelerine izin vermek için eşi Acca Larentia'ya götürüyor. Çocuklarınla
Bu hikayede Tito Livio mucizeyi gerçekleştirdi, geleneğin tüm sembolik öğelerine girdi ve sözlü anlatıların gerçek unsurlarıyla birleşti.
Roma'nın doğumunun, birkaç insanın birleşip özerk bir şehir haline gelmesine neden olan ilerici olayların sonucudur; çünkü bir yandan Tito Livio ya da Plutarco gibi Augustus çağının yazarları, yeni şehre epik bir köken vermeyi başarırken, diğer yandan Etrüsk, Latin ve Sabine uygarlığının kutsal dini sembollerini korudular. Roma.
Efsanenin merkezlendiği sembol Roma'dan yapılmış Kurt; kurt kutsal hayvandı Mamers , Mars'a benzeyen Sabinlerin, tanrısı ve aynı zamanda vesayet hayvan olarak Latinler oldu Lupercus Etrüskler için kurt temsil etmişti ederken, Aita , Allah arındırıcı ve gübreleme. Efsanelerin kaynaşmasının farklı etnik gruplar arasında daha fazla uyum sağlamaya çalışıldığı varsayılabilir.
Bütün sembolizm, tarımdan yaşayanlar tarafından en iyi bilinen ve potansiyel düşmanlarına ilahi nitelikler veren korkularını yok eden hayvan figürü üzerinde odaklanmış görünür. İlkel dinde bu hayvanlar, kurtlar ve yılanlar, av kuşları ve vahşi uroslar öldürebilirdi, ancak onlar her şeyi yeniden yaratabilen Ana Tanrıça'nın çocuklarıydı.
Ana Tanrıça kültü, yaşam yaratan tanrıçanın iç kısmını sembolize eden bir mağara ile ilişkilendirildi ve kurtun ikizleri götürdüğü mağaraya Lupercales dendi .
Ancak efsane devam ediyor ve efsanedeki büyüteç camından sonra Faustulus'un karısı Acca Larentia kadını beliriyor ve "kurt" olarak adlandırılıyor çünkü Tito Livio şöyle yazıyor: " ac miraculo dato"(= inanılmaz söylentiler) vücudunu satarak yaşadı.
Arkaik kültler ve sadece İtalyanlar değil, aynı zamanda rahibelerin kutsal fuhuşunu öngörüyorlardı ve bu nedenle Acca Larentia'nın Kutsal Ateşin tutulduğu Evin bir rahibesi olması mümkün. Ancak, Tiber Vadisi'ne yerleşen ve Ana Tanrıça (Loba) ile Vesta hanesi tanrıçası arasındaki benzerliği tanıyan yeni insanlar, rahibelerinin dinsiz sayılan faaliyetlerde bulunduğunu kabul edemedi ve böylece Vestales bakirelerinin İffet etmek ve kalmaktan çok. Bu yüzden Bakire Vestal Rea Silvia kuralı çiğnemekten suçlu çocuklarını kaybeder ve yeni bir şehir oluşturmak için fedakarlığı gerekir.
Büyüteç, Roma'nın sembollerinden biridir ve pek çok kabartmada temsil edilir. Bugün Roma kentinin hayvan sembolüdür ve Capitoline Müzeleri'nde bulunan heykel ile temsil edilmektedir.
Bugün bildiğimiz üzere Capitoline Wolf'un heykeli ilk kez 1438'den itibaren Annibaldi ailesinin önünde dururken, cezaların ve cezaların verildiği bir çizimde görünür; Bununla birlikte, bazı kaynaklar Lateran’ı Papa IV. Sixtus IV’ün Roma’nın insanlarına, Antonio Pollaiolo’nun, ikizleri ekleyen 10 florinle ödenmesine karar verdiği 1473’e kadar kaldığı bir yer olarak gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...