Bu Blogda Ara

18 Şubat 2020 Salı

Arnavutluk'un En Büyük Antik Mezarlığı Turan, Korce'de Bulundu




Arnavutluk'un En Büyük Antik Mezarlığı Turan, Korce'de Bulundu

Divjake'den çok uzak olmayan bir antik kentin ortaya çıkarıldığı son haftalardan sonra, bu kez Korce'den çok uzak olmayan başka bir heyecan verici keşif yapıldı.
Turan, Arnavutluk'un güneydoğusundaki zengin, tarımsal bir alandır ve son zamanlardaki gaz boru hattı inşaatı arkeologlara şaşırtıcı bir keşif vermiştir. Komünist yönetimin izolasyonu nedeniyle bir zamanlar tarihçilerin ve arkeologların radarında olmayan bir ülke için, şimdi yakalamak için 5000 yıldan fazla bir tarih var.
Kazılar son 18 aydır gerçekleşiyor ve bu süre zarfında Arnavutluk'ta 1000'den fazla katmanlı mezardan oluşan en büyük antik mezarlık bulundu. Bazıları zengin bir şekilde döşenmiş mezar katmanlarının altında son derece nadir bir Neolitik yerleşimin izleri bulunmaktadır. Varlığı, bir zamanlar kulübelerin ahşap iskeletlerini destekleyecek olan zemindeki deliklerden tespit edildi.
Bugüne kadar, Arnavutluk genelinde MÖ 7000 ve MÖ 3000 yılları arasında 20'den fazla Neolitik alan bulunmuştur ve bu da onları Avrupa'nın en erken tarım yerleşimlerinden bazıları haline getirmektedir. Turan kazılarında baş arkeolog Iris Pojani, gaz boru hattı projesinin onlara bölgeyi keşfetmeleri için eşsiz bir fırsat verdiğini, mezarların sadece “kekin üstünde kiraz” olduğunu bulduklarını belirtti.
Kazı 4000 metrekarelik bir alanda gerçekleşti ve Pojani ve çayı Demir Çağı'ndan, Roma döneminin sonlarından ve Orta Çağ'dan toplam üç mezarlık buldu. Şu an itibariyle, bu mezarlıkların hizmet edeceği yerleşim yerleri hakkında hiçbir iz bulunamamıştır, ancak Pojani insanların neden orada yaşamayı seçtiğini görmenin zor olmadığını belirtti.
“Bugün bile burası müreffeh bir tarım alanı” dedi.
Mezarlarda bulunan eşyalar arasında küpeler, bilezikler, yüzükler, cam ve kehribar boncuklar, altın paralar ve komşu Yunanistan'da bulunan şarap sürahilerine benzeyen çok sayıda seramik bulunmaktadır. Sahada ortaçağ çekmeceleri, gümüş iplikle çalışan giysiler, mızraklar, bıçaklar ve kılıçlar da bulundu.
Tiran'ın başkentine 180 km uzaklıkta bulunan Turan, Azerbaycan'dan Güney İtalya'ya Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden doğalgaz getirecek Trans Adriyatik Boru Hattı'nın döşenmesi sırasında keşfedilen yaklaşık 30 bölgenin en önemlisi. Arnavutluk'ta, 215 km'lik bir mesafeyi kapsıyor ancak kazma işlemi tamamlandıkça daha fazla kalıntı bulunması beklenmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...