Bu Blogda Ara

14 Şubat 2020 Cuma

Aslında 14 Şubat: Lupercalia ve St. Valentine's Günü





Aslında aşk: Lupercalia ve St. Valentine's Day


-Şubat. 14 çikolatalar, kalpler, güller ve sevgiyi simgeleyen her şeyle dolu laik tatil Sevgililer Günü'nü işaret ediyor. Bu çağdaş tatil, aşırı ticarileştirilmiş ürünlerle birleştirilir ve bazı çevrelerde önemsiz olarak kabul edilirken, kutlamanın manevi kökenleri ve daha derin dini anlamlarla bağları vardır.
Sevgililer günlük 2057745_1280
Eski Roma'da, 15 Şubat, doğurganlığın ve baharın gelişinin bir gözlemi olan geleneksel Lupercalia festivalini kutladı. Lupercalia, tanrı Faunus ve Roma'nın yarı efsanevi kurucuları Romulus ve Remus'u yetiştiren efsanevi dişi kurt için kutsal bir tatil olarak kabul edilir. Lupercalia, dini gözlem ve arınma için önemli bir tatil olarak kabul edildi.
Lupercalia sırasında neler olduğuna dair birçok yazılı açıklama var ve bunların bazıları bunu sadece bir çiftleşme ve dışlanma bahanesi gibi görüyor. Bir açıklama  WJ Kowalski'nin Roma Takvimi sayfasından gelir.
Günümüzün ayinleri, Lupercal olarak bilinen mağara-mağarada bir keçi veya köpeğin kurban edilmesini içeriyordu. Kurban kanı alnında silindiğinde, bu törene katılan gençlik, Roma'yı kurduğu gün Romulus tarafından izlenen şehir sınırının geleneksel rotasını izleyerek Palatine tepesinin çevresini, belki de yaklaşık 5K'yı yönetecekti.
Süreçte koşuculara yaklaşan kızlar februa ile fırçalanacak veya sıçratılacak, kurban keçi derisi tangaları, muhtemelen kanlı, sembolik olarak doğurganlık ile kutsanacaktı. Kırmızı, Lupercalia'nın yerini almak için icat edilen Sevgililer Günü'nde olduğu gibi günün rengidir. Doğurganlık ve cinsellik aynı şekilde cinsiyetsiz sevginin püriten boru rüyasıyla değiştirildi.
NPR ile ilgili yakın tarihli bir makalede , Boulder'daki Colorado Üniversitesi'nde tarihçi olan profesör Noel Lenski, “Roma romantizmleri” sarhoştu. Çıplaklardı. ' Makale daha sonra “genç erkeklerin kadınların isimlerini bir kavanozdan aldığı eşleştirme piyangosu olduğunu açıklamaya devam ediyor. Daha sonra çift, festival süresince birleşti - ya da maç doğruysa daha uzun olacaktı. ”
2011 blog yazısında, antik Lupercalia festivali ve kutlamaları konusunda modern bir uzman olan P. Sufenas Virius Lupus,  iki tatilin - Sevgililer Günü ve Lupercalia - aslında çok az ortak noktası olduğunu belirtti :
Buradaki doğurganlık, kadınlarda mutlaka cinsel doğurganlık olmak zorunda değildir, ancak genellikle festivalin kökenleri unutulduğunda böyle olduğu düşünülmüştür. Keçi derisi tarafından temsil edilen doğurganlık, tarımsal ve hayvancılıkta doğurganlıktı.
Yarışı yöneten genç erkekler sembolik olarak topluluklarının korunmasına kendilerini adamışlardı, bu yüzden kendi etki alanlarını ve korudukları “kendi ülkelerini” belirten sınırları etrafındaki yarışları vardı. Luperci olan genç erkekler, daha önce kurban edilen keçi ve köpeğin kanının birlikte karıştırıldığı, alınlarına bir bıçakla daldığı ve daha sonra sütün içine batırılmış yünle silindiği ritüelin bir kısmına maruz kaldılar. Yerleşik ve medeni bir yaşam biçimine kanunsuz, vahşi bir devlet. [  Lupercalia'dan sadece Pagan fetişleri için değil  (15 Şubat 2011)]
Lupus'un açıkladığı gibi, “toplumun kaynaklarının doğurganlığı, bu koruma yoluyla, zorunlu olarak (ne de münhasıran) insanların üremedeki doğurganlığı değil, kutlanan şeydir”.
"Lupercal'in Temsili" Ostica, Antica'daki Piazzale dei Corporazioni portikinden.  (98-117 CE).  [Kamusal Alan]
“Lupercal'in Temsili” Ostica, Antica'daki Piazzale dei Corporazioni portikinden. (98-117 CE). [Kamusal Alan]
Lupercalia ve hayatta kalan lore nispeten bilinmemektedir, Sevgililer Günü tarafından gölgelenmiştir. Aslında, çağdaş tatil büyük ölçüde laik olsa da, genel nüfus, antik Roma dini pratiğine benzersiz bir şekilde bağlı olanlardan ziyade, tatilin Hıristiyan kökenlerini daha iyi tanımlayabilir.
Bazı ifadelere göre, beşinci yüzyılda hayatta kalan Lupercalia geleneğini bir St. Valentine hikayeleriyle birleştirerek sonunda Papa Gelasius I'ydi. Profesör Lenski'ye göre, “[Yeni bayram günü] biraz daha sarhoş bir reveldi, ama Hıristiyanlar kıyafetleri geri koydu, bu bir doğurganlık ve sevgi günü olmasını engellemedi.”
Bu yeni kutlamalar bir dereceye kadar hayatta kaldı, sonunda modern geleneklere yol açtı. 1400'lü yılların başlarında Sevgililer Günü kart değişiminin kayıtları olduğu bildirildi.
Ancak tarihçiler, tatil hikayesinin St. Valentine yönünün kökenlerini veya gerçek St. Bazı hesaplar, Valentine adında bir kişinin olduğunu ve diğer hikayelerin dörde kadar olabileceğini söylüyor.
Katolik tarihçisinin söylediği gibi, bir hikayede İmparator II. Claudius, 14 Şubat'ta imparatorun iradesiyle gençlerle evlenmek için bir Roma rahipini idam etti. Claudius'un bekar erkeklerin daha iyi askerler yaptığını ve bir adam hizmetiyle bitene kadar herhangi bir evlilik yapılmasını istemediğini söyledi.Kâhin, imparatorun kararıyla aynı fikirde değildi ya da hikayeye göre, cinsellik, doğurganlık ve evliliği çevreleyen yaygın kabul gören diğer kültürel normlar. Bu rahip bu törenleri gençler için gizlice yapmaya devam etti, ancak sonunda yakalandı ve idam edildi. Daha sonra aşıkların koruyucu azizi olan St. Valentine olarak bilinir.
Benzer birçok laik tatil gibi, Sevgililer Günü'nün modern enkarnasyonu da beraberinde kültürel bir kasırga getirmeyi önler. Nielsen'in haberine göre  , Şubat tatili her yıl en iyi ABD şeker satışları yarışında Cadılar Bayramı ve Paskalya ile boyun ve boyun dolaşıyor .
Sevgililer Günü'nün tüketimci tuzaklarına rağmen, birçok Pagan manevi inançlarını ve büyülü çalışmalarını günün enerjisine örmeye çalışıyor. Rahibe ve yazar Lilith Dorsey  , The Wild Hunt'a “Bu tatilde crossover cazibesine kesinlikle yer var. Sadece kutlamak ve tanımak için şu anda, Sevgililer Günü, birçok insan sevgiye odaklanıyor. Bunu kendi yaşamımızdaki sevgiyi güçlendirmek ve genişletmek için kullanabiliriz. Sadece romantik sevgiye odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda evrenle, aşkla, ailemize, dostlarımıza, evcil hayvanlarımıza ve son, ama en önemlisi tanrılarımıza duyduğumuz sevgiye yankılanan sevgi. ”
Rahibe ve yazar Lilith Dorsey [Nezaket Fotoğrafı]
Dorsey kısa süre önce “Öz-sevgi, evlilik, doğurganlık, erotik maceralar ve aşk büyüsünün etiği” konusunda hem ilham verici bir rehber hem de pratik bir kaynak olan Love Magic adlı bir kitap yayınladı .
Dorsey, “Benim için kişisel olarak Imbolc'tan Sevgililer Günü'ne kadar geçen zaman her zaman aşk büyüsü için özel bir zaman oldu,” dedi. “Bu süre zarfında hayallerinize dikkat edin, mümkünse aşkla ilgili okumalar yapın. Kitabımda şu anda gerçekleştirilmekten faydalanacak çok sayıda büyü ve ritüel var - bir afrodizyak çikolatalı çilek tarifinden 3 güllü bir kendini sevme büyüsüne (gül suyu, Jericho gülü ve gül kuvars) kadar her şey. ”
Bugünkü Sevgililer Günü kutlaması dikkatini açık bir şekilde romantik sevgiye odaklasa da, Dorsey mevsimsel manevi eseri ile modern tatile atfedilen laik gelenekler arasında bir bağlantı görüyor. “Kutlama eşyalarını kesinlikle kendi yararımıza kullanabiliriz” dedi.
“Sevgililer Günü'nde kendi gerçek büyümüzde kullanabileceğimiz birçok unsur var. Çiçekler, tütsü, çikolata, mumlar, bunların hepsinin romantizm çağrısında özel bir yeri var, ”diye açıkladı.” Sanki sıradan dünya bir gün boyunca tekrar cadı olmak istiyor… Samhain yeterli değilmiş gibi. Sadece şaka yapıyorum, ama bu doğrudur çünkü aşk hepimiz için büyüleyicidir. ”
Dorsey, 'Mesih'i Noel'de tut' demeyi hiç sevmedim, ama kesinlikle Sevgililer Günü'nde sevgiyi tutmaya çalışabiliriz. Aşk, hayatın kendisinin yaratılmasının arkasındaki duygu, bir günden fazla bir yıl almalı, ama bugün iyi bir başlangıç. ”
Laik Sevgililer Günü ile Lupercalia'nın eski ziyafeti arasında, iki gün, modern Paganların kutlanması ve şölen için, ihtiyaç duyulduğu, istendiği ve uygun olduğu durumlarda sevginin ve doğurganlığın onuruna, arka arkaya fırsatlar sunuyor.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...