Bu Blogda Ara

4 Eylül 2021 Cumartesi

Hunlar, Torcilingi, Rogi Avustralyalı tarihçi Hyun Jin Kim, Odoacer'ın Hun kökenli kökeni hakkında: .

 




Hunlar, Torcilingi, Rogi
Avustralyalı tarihçi Hyun Jin Kim, Odoacer'ın Hun kökenli kökeni hakkında:
...en ilgili kanıtları sıralamak gerekirse, onun [Odoacer]'in en yakın bağlı olduğu kabile, Torcilingi'nin açıkça Türk (yani Hun) kabilesidir. Hem Jordanes, hem de Lombardlı tarihçi Paul the Deacon, bu tanımlamayı birçok vesileyle açıklığa kavuşturur ve Jordanes, anlatısında Thüringenlerden (Thüringolar/Thoringos) bahsederek, herhangi bir hatayı diskalifiye eder
Jordanes, Odoacer'in İtalya'yı fethi ile ilgili olarak Torcilingi'den üç kez bahseder ve kabile adı, Turcae (MS birinci yüzyıl, Azak bölgesinde, güney Rusya'da bulunan kabile) ve Tyrcae (birinci yüzyıl) gibi daha eski doğu kabilelerinin adlarıyla etimolojik olarak oldukça görünür bir şekilde bağlantılıdır. Aynı bölgedeki insanlar). Daha sonra, MS yedinci yüzyılın ortalarında Frank tarihçi Fredegar tarafından Tuna bölgesindeki açıkça Hun bir halktan bahsederken verilen Torci (ayrıca Turqui) adı vardır. Torci adının ve Torcilingi'nin özdeş olduğu açıktır: Torc + bağlantı ünlüsü i + Germen eki -ling. Torç/Torci ismi ile Türk ismi arasındaki etimolojik bağ da yadsınamaz. Türk adı sıklıkla Töre veya Tork olarak çevrilmiştir.
Odoacer ayrıca olası Hun kökenli başka bir grup olan Rogi ile tanımlanır. Jordanes, Odoacer'ı "ırk yoluyla bir Rogian" olarak adlandırır, genere Rogu ve Torcilingi ve Rogi'nin kralının (yani Odoacer) zorbalığına atıfta bulunur, alt Regis Torcilingorum Rogorumque tyrannide. Bu Rogian'lar, çoğu bilim insanı tarafından Baltık Denizi bölgesindeki Germen Rugi ile tanımlanmıştır. Bununla birlikte, bu tanımlama, Odoacer'ın bir Germen kralı olduğu ve bu nedenle onunla ilişkili grupların Germen olması gerektiği önyargısından kaynaklanmaktadır. Aksine, Rogus türünün Odoacer'ın Hun kralı ve Hun Attila'nın amcası Ruga/Roga klanı/kabilesi ile olan ilişkisine atıfta bulunması daha olasıdır. Örneğin, MS 454 civarında Tuna boyunca yaşayan Hunnic Ultzinzures grubunun adını Attila'nın akrabası Ultzindur'dan aldığını biliyoruz. Rogi muhtemelen aynı zamanda tüm Germania'yı yöneten Hun krallarının ilki olan büyük Hun kralı Roga/Ruga'nın adını taşıyan bir gruptu. Bu nedenle Ruga ile bir ilişki, daha geniş Germania'da bir miktar prestij taşıdı, bu nedenle bu adın bu muhtemelen karışık Hunlar ve Germen kabileleri grubu tarafından benimsenmesi.
Odoacer'ın babası Edeco/Edico veya Edica'nın adının Germen etimolojisi yoktur ve açıkça Germen olmayan bir addır. Bununla birlikte, mükemmel Türk-Moğol etimolojilerine sahiptir. Örneğin, isim muhtemelen eski Türkçe adı ädgü ("iyi" anlamına gelen) ile bağlantılıdır... Odoacer'in kendi adı, etimolojik olarak Ruga ve Mundzuk'un kardeşi Hun prensi Octar'ın adıyla ve Türkçe adıyla bağlantılı olabilir. Ottoghar. Oğlu Oklan'ın adı şüphesiz Türk Oğlan'dır (Tur. genç). Odoacer'ın kardeşinin adı Hunoulphus'tur (Hun kurdu). Odoacer'e en yakın olan hemen hemen her birey ve kabilenin Hunlarla ilişkisi, onun Hun kökeninin açık bir göstergesidir. Ancak hem Edeco hem de oğlu Odoacer, diğer tüm Hunlar gibiydi. muhtemelen oldukça karışık (ırksal ve etnik olarak) ve heterojen bir kimliğe sahipti. Odoacer muhtemelen anne tarafından kan soyu açısından çoğunlukla Skiryalı ve baba tarafından ise esas olarak bir Türk Hun'du.
[Hyun Jin Kim. Hunlar - Londra-New York: Routledge, 2016 - s.110-111]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bozkurt

  Sivas Cer Atelyesi’nde 1939 - 1953 yılları arasında demiryolu araçlarının sadece bakım ve onarımları yapılır. Kuruluşundan tam 14 yıl sonr...